Izšla je nova, četrta številka časnika Slovenski rod. Natisnjenih je bilo 10.100 izvodov, kot priloga brezplačnika Vipavska.

Ekskluziva je članek o zgodovinskem odkritju, da je vas Stomaž bil prvič omenjen že leta 1481, ne pa leta 1507 kot je to veljalo doslej. Pozornost bo vzbudil članek o Marku Ivanu Rupniku, zamolčanemu slikarju svetovnega formata, ki se mu ponavlja zgodba Prešerna. Predstavljen je mariborski nadškofijski arhiv, ki je kot prvi v Sloveniji svoje matične knjige postavil na splet. Članek o priimkih predstavlja štiri načine nastanka slovenskih priimkov. Objavljena sta tudi seznama hišnih imen za dva vipavska kraja, Male Žablje in Tevče.

Letošnji prvi dve številki (aprila in junija) so dobila vsa gospodinjstva občin Ajdovščina, Vipava in Komen. Decembrsko številko pa bodo dobila, poleg vipavskih in ajdovskih, še  vsa gospodinjstva v poštnih okrajih Šempas, Renče, Volčja Draga, Branik in Prvačina. Z izjemo poštnih nabiralnikov z rumeno nalepko in tistih, ki so naslovljeni na pravne osebe. Nekaj deset izvodov pa bo na voljo tudi v ajdovski Lavričevi knjižnici. Lahko pa se Vipavsko tudi posebej naroči kamorkoli po Sloveniji. Cena izvoda je 5 evrov.

Slovenski rod se je v letošnjem letu dokončno oblikoval v samostojni portal in v samostojno tiskano prilogo. Lani je zaživel kot rubrika internetnega portala www.vipavska.eu. Zaradi naraščajočega obiska pa se je 2. aprila 2020 Slovenski rod osamosvojil.

Zgodovinski in rodoslovni portal je posvečen izključno dediščini in koreninam ter sodobnim prikazom preteklosti. Zaradi velikega zanimanja iz tujine, posebej iz ZDA in Italije, portal ne objavlja več samo vipavskih tem, ampak vseslovenske. Hkrati pa ostaja njegova specializacija Vipavska, ki se tako tudi bolj promovira v kulturnem in turističnem smislu. Največ člankov je zato še naprej posvečeno ravno Vipavski in Primorski. Spletna stran ima tudi različice, prevode v pet tujih jezikov: angleščino, nemščino, italijanščino, španščino in hrvaščino.

Obisk portala Slovenski rod je bil večji od pričakovanega. Po dveh mesecih, julija 2020, je že dosegel mesečni obisk 2000 unikatnih obiskovalcev. Zaradi dveh drastičnih omejitev dosega sledilcev, ki sta ga poleti in jeseni izvedla Facebook in Twitter, je branost poleti upadla. Trend rasti pa je spet naraščajoč.

DELITE