Predsednik Pahor: himna je duša države

 Predsednik Pahor: himna je duša države

“Himna je duša vsake države. Je zven narodove in državne identitete v večnostnem prepletu najžlahtnejše poezije in glasbe.

Foto (c): Urad predsednika Republike Slovenije

Himna Republike Slovenije na čudovit način izkazuje nazor slovenskega naroda ter naš prijateljski, narodoljuben odnos do vseh, ki z nami delijo vrednote miru, svobode in dobrososedskih odnosov.

V sporočilnosti besedila Franceta Prešerna je naša himna domoljubna, vendar ni samousrediščena; v zvenu je veličastna in ponosna, vendar ni bahava. Kliče k edinosti, sreči, spravi, kliče nas naj si vsi v roke sežemo.

Tudi melodija himne je edinstvena. Stanku Premrlu je v trenutku navdiha na začetku 20. stoletja besedilu Zdravljice uspelo dati himničen značaj.

Stanko Premrl je razumel preroško in brezčasno sporočilo Prešernovih stihov, zato jih je požlahtnil z melodijo, ki so jo kmalu po prvi predstavitvi sprejeli medse in za svojo vsi Slovenke in Slovenci.

Preprosta, a mogočna Premrlova vizija glasbe je Prešernove besede ustoličila med himnične pesnitve še preden je 28 Prešernovih besed sedme kitice Zdravljice tudi uradno postalo himna Republike Slovenije.

Pomenljivo in simbolno je, da smo spominsko obeležje odkrili takorekoč na predvečer 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, ki sovpada tudi z 220. obletnico Prešernovega rojstva in obletnicama dveh življenjskih prelomnic Stanka Premrla.”

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, na otvoritvi spomenika Premrlu

Deli z ostalimi

Vipavska

Sorodni članki