Da se ne pozabi

Danes mineva 125 let (1899), odkar je v Skyrenu v nemški deželi Brandenburg umrl grof Georg Leo von Caprivi de Caprera de Montecuccoli, nemški plemič, general in politik s slovenskimi koreninami.

Rodil se je 24. februarja 1831 v Charlottenburgu (Berlin). Njegova družina, v izvirniku zapisano Kopriva, je izvirala iz kraja Koprivnik na Kočevskem. Prvi njegov znani prednik je bil Andrej Kopriva, za katerega je znano, da je umrl okoli leta 1570. Družina Kopriva/Caprivi je bila v 17. stoletju med avstrijsko-turškimi vojnami povzdignjena v plemiški stan. Kasneje so se iz Kranjske odselili v Šlezijo.

Mladi Leo je obiskoval gimnazijo v Berlinu in se že zgodaj zapisal službi v pruski vojski. Kot častnik se je bojeval v vojnah sredi 19. stoletja, ki jih je Prusija vodila z Dansko, Avstrijo in Francijo. Pri tem se je izkazal tako v miru kot v vojnah. Hitro je napredoval in dosegel čin generalmajorja, leta 1865 pa je postal član pruskega generalštaba.

Grof Georg Leo von Caprivi je leta 1890 nasledil legendarnega “železnega kanclerja” Otta von Bismarcka in tako postal drugi kancler Nemškega cesarstva, ki mu je sicer vladal cesar Viljem II.

Na zunanjepolitičnem področju je zavzel bolj protirusko politiko od svojega predhodnika in se začel zbliževati z Veliko Britanijo. Njegov politični ideal je bila ustavna monarhija, ki bi temeljila na krščanskih vrednotah. Na notranjepolitičnem področju pa ni žel uspehov, kmalu si je nabral številne nasprotnike in cesar Viljem II. ga je oktobra 1894 razrešil s kanclerskega položaja. Sicer je von Caprivi veljal za častnega in razmišljujočega moža ter spoštovanega člana družbe.

V času, ko je bil kancler, je dosegel, da je Nemško cesarstvo obdržalo t.i. Caprivizipfel (Caprivijev pas). Gre za 400 kilometrov dolg pas ozemlja Nemške jugozahodne Afrike (Namibija), tedanje nemške kolonije, ki se nad Bocvano zajeda globoko proti vzhodu, proti Zambeziju. To ime se je ohranilo vse do leta 2013, ko je Namibija ozemlje preimenovala v Zambezijsko regijo.

DELITE