Duhovni vodja slovenskih impresionistov Rihard Jakopič se je rodil v družini premožnega trgovca v Ljubljani 12. aprila 1869.

V šestem razredu realke je prekinil šolanje in se posvetil slikarstvu. Sodeloval je pri ustanovitvi Slovenskega umetniškega društva in je bil njegov tajnik.

Oktobra leta 1907 je v Zoisovi hiši odprl svojo risarsko in slikarsko šolo. Šola je bila kasneje v umetnikovem domačem ateljeju in nazadnje v Jakopičevem paviljonu, ki ga je odprl leta 1909. V njem je v štirih letih priredil 25 razstav.

Že leta 1918 se je zavzel za ustanovitev slovenske akademije za likovno umetnost, vendar je zamisel propadla zaradi nezaupanja slovenskih političnih veljakov. Leta 1938 je bil imenovan za rednega člana novo ustanovljene SAZU v Ljubljani, po njem pa se tudi imenuje Jakopičeva nagrada, ki jo podeljujejo za najboljše dosežke v likovni umetnosti.

Kljub številnim priznanjem se je Jakopič do smrti bojeval za dostojno življenje. Vse, kar je zaslužil, je vlagal v lastno delo in v dejavnost paviljona. Bil je izredno plodovit umetnik. Ohranjenih je okoli 1200 njegovih slik in skic ter okoli 650 risb. Njegova dela so večinoma v zasebni lasti.

Fotografija: Wikipedija

DELITE