Priimek Masleša je hercegovski priimek. Največ Masleš živi v Bosni in Hercegovini (460), Srbiji (37), na Hrvaškem (22) in v Sloveniji (21). V ZDA živi 100 ljudi s priimkom Maslesa. Priimek nosijo tudi Bošnjaki in Hrvati, največ pa Srbi. V vasi Tulje na Popovem polju v rodbini Masleša živi ustno izročilo, da so se priselili iz Črne Gore.

Ime izvira iz besede maslo v pomenu olje, smetana na mleku, mast ali salo. Mogoče je priimek nastal iz nadimka “človek, ki je masten” v kakem hudomušnem pomenu.

Najbolj znani Masleša v Sloveniji, sodnik Branko Masleša, je kot piše Reporter, Srb, sin oficirja jugoslovanske armade. Rodil se je v Kopru (1952), po zadnjih podatkih pa je diplomiral na Pravni fakulteti Univeze v Sarajevu (1975), kjer pa diplomantom ni bilo treba napisati diplome.  Masleša je sicer sodnik, ki je dosodil zadnjo smrtno kazen v Sloveniji nad duševnim bolnikom, petkratnim morilcem (1982).

Na koprskem pokopališču sta pokopana Branko (umrl 1997) in Marija Masleša (umrla 2020). V Slovenski Istri sicer živi 12 od 21 nosilcev priimka Masleša. V Ljubljanski kotlini in Zasavju pa jih živi 9.

DELITE