Umrl je Vladimir Pregelj, vipavski rojak

 Umrl je Vladimir Pregelj, vipavski rojak

V Washingtonu je dan pred 92. rojstnem dnevom umrl dolgoletni uslužbenec ameriške kongresne knjižnice Vladimir Pregelj. Zdaj bo pokopan v Ljubljani, maša zanj pa se bo darovala v Vipavi.

Vladimir Pregelj leta 1945 pred odhodom v begunstvo

Rojen je bil 5. maja 1927 v Murski Soboti. Njegov oče je bil Rudolf Anton Pregelj, rojen leta 1880 v Trstu, umrl leta 1942 v Ljubljani. Bil je profesor matematike in fizike in se je večkrat službeno selil. Njegova mati je bila Stanislava Rapotec iz Kozine, rojena leta 1894. Delala je kot poštna uslužbenka, umrla je leta 1979 v Ljubljani. Oče Rudolf je umrl, ko je bil Vladimir star šele šestnajst let. Kljub temu je z odliko končal klasično gimnazijo v Ljubljani.

Po vojni se je s tisoči Slovencev umaknil pred partizani v Avstrijo, od tam pa je po nekaj mesecih odšel v Italijo, kjer je bil v različnih taboriščih do srede decembra 1949. Zakaj se je tako odločil, je v pogovoru z novinarjem Jožetom Horvatom (1989) dejal: »Iz Slovenije sem šel tik pred koncem 2. svetovne vojne, ker sem se hotel ogniti morebitnim neprijetnostim, ki sem jih pričakoval od novega režima.«

Potem ga je pot peljala v ZDA. Dobil je štipendijo in na kolidžu St. Joseph v zvezni državi Indiani leta 1953 diplomiral iz ekonomije, leta 1955 pa še magistriral na univerzi Fordham v New Yorku. Po dvoletnem služenju v ameriški vojski se je leta 1957 pričela njegova dolga profesionalna kariera, ki je trajala vse do 2008.

Kot ekonomist raziskovalne službe, ki je oddelek kongresne knjižnice v Washingtonu DC in deluje kot informacijski biro za ameriški kongres, se je specializiral za področje ameriške zunanje trgovine z vzhodnimi državami, vključno z Jugoslavijo. Njegove strokovne razprave in raziskave so redno uporabljali senatorji in poslanci.

Leta 1972, ko je izbruhnila afera Watergate, je bil Vladimir Pregelj predsednik velike porote. V več kot dvoletnem raziskovalnem delu je bil v središču pozornosti ameriške in svetovne javnosti. Predsedniku Nixonu je napisal pismo z zahtevo, da pride pričat pred poroto. To se ni zgodilo, Nixon pa je nato sam odstopil.

Vladimir Pregelj se je poročil leta 1980 v Ljubljani z Leopoldino (Poldko) Plut, doktorico pedagoških znanosti, rojeno leta 1946 v Ljubljani. V zakonu se jima je leto pozneje rodil sin Marko Nikolaj.

Vladimir Pregelj (prvi z desne) s sošolci leta 1953 ob podelitvi diplome na kolidžu St. Joseph (Indiana)

Vladimirjev slovenski narodni ponos in globoka osebna vera sta se odražala v njegovih številnih dejavnostih slovenske skupnosti v Washingtonu. Leta 1969 se je ustanovil odbor za ureditev slovenske kapele v čast brezjanski Materi Božji, katerega član je bil. Kapela,  posvečena dve leti pozneje, se nahaja v največji ameriški katoliški baziliki Brezmadežnega spočetja v Washingtonu DC. Njena postavitev je spodbudila še druge dejavnosti slovenske skupnosti. Ustanovili so odbor za slovensko dediščino, katerega predsednik je bil Vladimir. Najpomembnejša dejavnost odbora je bila organizacija vsakoletnega kulturnega večera s predavanji o slovenski zgodovini, umetnosti, politiki in šolstvu. Vladimir je na teh večerih predstavljal slovenske pesnike, katerih pesmi je tudi prevajal v angleščino.

Vladimir Pregelj je imel posebno nagnjenost do glasbe. V mladosti je igral violino in harmoniko, kot odrasel še kitaro. Bil je član slavne mariborske otroške skupine, ki je nastopala po Jugoslaviji. Na kolidžu je bil član pevskega kluba in njegov solist (tenorist). Pel je v različnih zborih in se tudi preizkusil v skladateljski vlogi. V Washingtonu je ustanovil slovenski pevski zbor in ga vodil več kot 25 let.

Poleg vseh dejavnosti je imel še prijetno vsakoletno zadolžitev v preobleki sv. Miklavža, ko je na slovenskih miklavževanjih razveseljeval otroke in odrasle.

Vladimir Pregelj je imel veliko zaslug za Slovenijo v času njenega osamosvajanja. Slovenskim politikom in diplomatom je pomagal do stikov z ameriškimi v kongresu in drugje v prestolnici ZDA.

Vladimir Pregelj s sorodnicami v Vipavi dne 5. 7. 2015

Pokojni Vladimir Pregelj je z Vipavo povezan po starem očetu Francu Preglju, rojenem leta 1843 v Vipavi na št. 128, umrlemu leta 1899 v Trstu. Franc je bil po poklicu klepar, med drugim je delal tudi v ladjedelnici pri sv. Roku v Miljah pri Trstu in je veljal za sposobnega, vnetega in poštenega kleparja. Bil je trikrat poročen in dvakrat vdovec. Sin Rudolf Anton Pregelj se mu je rodil v drugem zakonu z Marjano Varl iz Kamne Gorice.

Domačija v Vipavi, kjer se je rodil stari oče Vladimirja Preglja, je še danes živa. Vipavci jo poznamo z domačim imenom »pri Felcovih«. Hiša stoji v ulici Pod gradom št. 5. Oče Rudolf je obiskoval Vipavo v času svojega študija na Dunaju ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, pozneje pa z mladim Vladimirjem v času počitnic pred 2. svetovno vojno. Sam Vladimir je ohranil stike z vipavskimi sorodniki Preglji.

Ob njegovi smrti je dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, na svoji spletni strani, dne 5. maja 2019, zapisal: »V ZDA je umrl Vladimir Pregelj, razumnik in velik Slovenec, ki je delal v knjižnici Kongresa in v času osamosvajanja pomagal odpirati vrata kongresnikov slovenskim diplomatom. Letos sva se srečala na sprejemu ob kulturnem prazniku v Washingtonu. Družini izrekam iskreno sožalje.«

Vladimir Pregelj z ženo Leopoldino in sinom Markom, Washington, marec 2018

Vladimir se je rodil v Sloveniji, odšel v širni svet, se v Sloveniji poročil, z družino redno prihajal na počitnice in se za vedno zopet vrnil v rodno slovensko zemljo, ki jo je ves čas nosil v srcu. Pokopan bo v Ljubljani v četrtek, 19. septembra 2019, ob 12. uri na pokopališču Plečnikove Žale v družinskem grobu. Na dan pogreba bo žara pokojnega od 7. ure dalje v vežici sv. Nikolaja. V Vipavi se bo zanj darovala sveta maša v cerkvi sv. Štefana, in sicer v ponedeljek, 23. septembra 2019, ob 19. uri.

Deli z ostalimi

Magda Rodman

Sorodni članki