V Brucku v Avstriji se je rodila 15. aprila 1818 prva slovenska pesnica Fany Hausmann. Ko je njen oče kupil graščino Novo Celje, se je z njim preselila v Dobriško vas.

Pomlad narodov v letu 1848 je na slovensko literarno sceno prinesla pomembno novost: v Celjskih Slovenskih novinah se je javnosti predstavila naša prva pesnica Fany Hausmann z ljubezensko, domoljubno in moralistično liriko. V narodnjaških krogih je njen nastop vzbudil veliko zanimanje. Eden najvidnejših rodoljubnih ljudskih pesnikov Lovro Toman ji je v ljubljanski Sloveniji posvetil navdušujoče vzpodbudne stihe v pesmi Pervi slovenski pesnici ter jih pospremil z Vodnikovim geslom Za pevke slovenske živim in gorim.

Življenje Fany Hausmann je bilo precej nesrečno. Leta 1841 se je skupaj z očetom priselila na graščino Novo Celje, vendar je njuna posest v času revolucionarnega vrenja prišla v finančno zagato. Oče je bil nato celo obtožen goljufije, vendar ga je sodišče malo pred smrtjo oprostilo. Pesnica pa mu je že leta 1853 sledila v prerani grob, ko je bila stara komaj 34 let.

DELITE