V Piranu, takrat delu beneške republike, se je 8. aprila 1692 rodil italijanski violinist, skladatelj in teoretik Tartini, ki je pomagal vpeljati moderen način uporabe loka pri igranju violine in izoblikoval načela nauka o ornamentiranju in harmoniji.

Tartinija, ki je bil po materi menda tudi slovenskega rodu, je oče poslal v Padovo študirat pravo in bogoslovstvo. Med študijem si je ustvaril sloves izvedenega mečevalca in se še pred dvajsetim letom skrivaj poročil z varovanko padovanskega nadškofa. Pred preganjanjem je preoblečen v meniha zbežal iz Padove in se zatekel v samostan v Assisiju. Tam se je poglobil v študij glasbe in napisal svoja prva dela. Z igranjem violine je pritegnil veliko pozornost, kar je končno vplivalo na nadškofa, ki mu je dovolil vrnitev k ženi.

Leta 1728 je v Padovi ustanovil šolo violine in kompozicije, ki je kot Tartinijeva šola ostala pojem violinske pedagogike vse do 19. stoletja. Med proučevanjem akustičnih pojavov je empirično odkril ton diferenciacije, terzo suono, imenovan tudi suono di Tartini. Njegov obsežni opus je na koncu obsegal 10 simfonij, okrog 135 violinskih koncertov, okrog 40 triosonat in blizu 200 violinskih sonat.

Fotografija: Wikipedija

DELITE